Margrethe Janbu

 

Gode tips

 

 

Gode tips er alltid kjekt å få med seg! Her kommer noen av mine favoritter. Følg med for oppdateringer :)

 

 

Vannbøtte

Mine hester har alltid en ekstra vannbøtte i boksen. Hestene drikker ofte bedre av bøtte selv om de drikker av vannkar. Vannbøtte er fin forebygging for å forhindre kolikk, og du har også mer kontroll på hvor mye hesten drikker.

 

Sal sjekk

Jeg får salene mine kontrollert av salmaker Anne Kathrin Halvorsen fra Ilset salmakeri ca 3-4 ganger i året. Hestene går opp og ned i vekt, og stoppen i salen går sammen over tid. Hestens rygg forandrer seg alt etter hvilken jobb den gjør eller ikke gjør. Går hesten med en sal som ikke passer har den ikke mulighet til å gjøre en ordentlig jobb. Salen er det viktigste utstyret hesten har. En dyr sal betyr ikke automatisk at den passer. Jeg passer spesielt på at salen ikke ligger for langt ned på manken til hesten. Manken er veldig følsom for trykk og skal være fri for trykk fra salen. Jeg syns det kan være vanskelig å se om salen passer helt, så jeg overlater den vurderingen til en ekspert.

Det er også viktig at salen passer rytteren. Både rytter og hest kommer i alle mulige fasonger, og det gjør heldigvis saler også. Salen skal hjelpe rytteren å sitte i god balanse. 

Jeg har ridd i flere forskjellige merker, men nå går alle mine hester med saler fra Otto Schumacher. Disse har tilbakeskårne salkapper som gir god skulderfrihet, og ryggputene er korte bak, noe som hjelper på at salene ikke kommer for langt bak på hestens rygg. Salene passer også godt til min fasong, og jeg syns de har god støtte for sjenkel.

Jeg rir i utgangspunktet uten pad, men Paul liker best å gå med saueskinnspad, så da får han det. Pass på at om du vil ri med pad så skal salen være tilpasset med pad. 

Pinky er veldig følsom, og særlig når hun er sprek kan hun bli litt spent. Henne rir jeg nå med Stübben Equi-soft gjord med tykk neopren pad, og det har gjort veldig stor forskjell! Gjorden er designet for å gi større bevegelsesfrihet og mer avslappet brystmuskulatur. Gjorden må ligge riktig på hesten, og være passe stram for å ha riktig effekt.

Lillebror og Paul går med vanlige neoprenegjorder fra Stübben, disse syns jeg er fine, og jeg er aldri plaget med at gjorden klyper eller gnager. De er også lette å holde rene.

 

Veterinær-sjekk

Mine hester får alltid full gjennomgang av veterinær en gang i året. Her blir hele hesten gjennomgått, ben, rygg, kropp, tenner, låsninger, sener, osv. Vi longerer, løper og tar bøyeprøve. Jeg vil gjerne vite at hestene som går i hardt arbeid er helt ok, jeg vil vite at de ikke går og kjenner på noe. Jeg syns også det er veldig fint å kunne oppdage ting på et tidlig stadie og ikke prøve å reparere når noe allerede har gått galt. 

Jeg planlegger veterinærsjekken etter stevnesesongen, som regel gjør vi den før jul, eller før sommerferien, når hestene likevel skal ha litt fri. 

Hestene mine får sjekket tenner to ganger i året, og alle blir vaksinert. Både Pinky og Anne blir skikkelig slappe av vaksinen og får to dager helt rolig etterpå. 

 

Henger-dekk

Visste du at: Hengerdekk blir ikke særlig slitt i mønsterdybden siden de ikke er ute og kjører like mye som en vanlig bil. Du trenger likevel å bytte hengerdekk etter noen år siden gummien på dekkene blir stiv, og etterhvert er risikoen for å punktere stor. Det samme gjelder små hestebiler. Husk også å etterstramme hjulbolter etter dekkskift, jeg har selv vært med på å miste hjulet på hengern med hest ombord..